تحلیل اخبار اقتصادی مورخ پنجم اسفند
نقدینگی های جدید در راه بورس
تثبیت قیمت ارز، موجب افزایش سود شرکتها خواهد شد. به این
ترتیب سرمایهگذارانی که با دید بلندمدت و میانمدت به بازار سرمایه وارد
شوند، به طور قطع سود مناسبی را به دست خواهند آورد.کاهش نرخ سود بانکی یکی از مهمترین عواملی است که می تواند باعث رونق بازار سرمایه و ورود نقدینگی های جدید به این بازار شود.باتوجه به کاهش نرخ سود بانکی به 18 درصد و برنامه ریزی برای رساندن این
نرخ به 16 درصد در سال آینده، نقدینگی های جدیدی وارد بازار سهام می شوند.
نرخ سود بانکی همیشه رقیب سرسختی برای بازار سرمایه بوده است.در حال حاضر نقدینگی
مناسبی به بازار سرمایه تزریق شده و شرایط مناسبی برای روند صعودی بورس
مهیا شده است.با توجه به افزایش حجم و ارزش معاملات ، تا زمانی که ورود نقدینگی های جدید
ادامه داشته باشد، انتظار میرود رشد بازار سرمایه هم پایدار بماند.اجرایی شدن برجام و رفع تحریمهای بینالمللی موجب شده تا چشمانداز آینده اقتصادی کشور همچنان مثبت باشد.زیرا با گشایشهای مالی و رفع تحریم بانکها و گشایش السی، صنایع مختلف
تحت تاثیر قرار میگیرند و موجب میشود تا بنگاههای اقتصادی راحـتتر
بتوانند به نقل و انتقال پول بپردازند.
یکی دیگر از عوامل بهبود وضعیت بازار را تثبیت قیمت ارز میباشد تثبیت قیمت ارز، موجب افزایش سود شرکتها خواهد شد. به این ترتیب
سرمایهگذارانی که با دید بلندمدت و میانمدت به بازار سرمایه وارد شوند،
به طور قطع سود مناسبی را به دست خواهند آورد.
صنعت خودرو
تاکتیک جدید برای فروش خودرو
ایرانخودرو محصولات خود را با سود مشارکت 27 و سود انصراف 26 درصد پیشفروش میکند. به عقیده کارشناسان این طرح هر چند غیرقانونی نیست و به افزایش نقدینگی این شرکت برای جبران هزینهها میانجامد، اما تبعات ناگوار خود را به همراه دارد.
احمد حاتمییزد، کارشناس سیاست های پولی و بانکی در این باره این طرح ایرانخودرو می گوید: به نظر میرسد این شرکت به دلیل ضعف وضعیت اقتصادی و ناتوانایی دریافت پول از بانکها به چنین روشی روی آورده است و اگر میتوانست تسهیلات بیشتری از بانکها بگیرد با همین میزان سود، دیگر به مشتری برای خلق پول متوسل نمیشد. از طرفی هم این اقدام ایرانخودرو را نمیتوان در اقتصاد کشور عامل ایجاد خلل و مشکل دانست، چون حجم پولی که با این روش قرار است در اختیار ایرانخودرو قرار بگیرد در مقایسه با نقدینگی که به صورت سپرده در بانکها موجود است، بسیار کم است.
مدیر عامل پیشین بانک صادرات می افزاید: این طرح ایرانخودرو قرار نیست حجم بسیار زیادی از نقدینگی کشور را در اختیار این شرکت قرار دهد مساله دوم اینکه سپردن پول به بانک یا موسسه مالی نسبت به سپردن پول به شرکتی مانند ایرانخودرو ریسک بیشتری را میطلبد، بنابراین استقبالی که برای سپردن پول به ایران خودرو میشود کمتر از بانک است، از این رو کسی که پول خود را به ایرانخودرو میسپارد و ریسک بسیار بیشتری را متحمل میشود، انتظار سود بیشتری هم دارد.
در همین زمینه بهاءالدین حسینیهاشمی، کارشناس بانکی کاهش سود بانکی توسط بانک مرکزی را در این تصمیم ایرانخودرو موثر دانسته و توضیح میدهد: در شرایطی که بانک مرکزی تصمیم به کاهش سود سپردهها کرده، این اتفاق میتواند برای شرکتهای این چنینی فرصتی باشد که سرمایههای مردم را جذب کنند، اما این سیاست نباید باعث به ایجاد حباب در بخشهای دیگر اقتصادی شود، یعنی پول از بانک به بازار خودرو هجوم نیاورد.
او می افزاید: با این طرح ایرانخودرو طبیعتا مردم ترغیب میشوند خودرو را پیشخرید کنند که یا صاحب خودرو شوند و یا در صورت انصراف سود پول خود را به دست آورند. این اتفاق فرصتی برای رونق بخشخودوریی کشور است و بازار خودرو را تحریک میکند، اما از سویی دیگر به ایجاد حباب در این بخش هم میانجامد.
بخش خودرو از سویی در شرایطی است که نیاز به نقدینگی برای جبران هزینههای خود دارد، ولی از سویی دیگر در بازار خودرو ایجاد حباب میکند، یعنی تقاضا را به صورت تصنعی در بازار بالا میبرد و بازار در یک فرآیند غیرطبیعی رونق مییابد.
محمد کاظم، رئیس هیات مدیره انجمن لیزینگ ایران نیز در این باره می گوید: ایرانخودرو با فعالیتهای این چنینی در روزهای پایان سال که میزان پرداختها بالاست و باید نقدینگی خود را افزایش دهد، به دنبال افزایش سرمایه در گردش خود و پوشش دادن هزینههاست.
از طرف دیگر سیاستهای انقباضی بانک مرکزی در رابطه با کاهش نرخها باعث شده که بانکها توانایی ارائه تسهیلات به مجموعههای این چنینی را نداشته باشند و این مجموعهها نیز با این روشها پول خلق کنند.
در هر صورت متولی نظارت بر فعالیتهای پولی و مالی نهادهای مختلف کشور بانک مرکزی است، براساس قوانین پولی و بانکی کشور بعید به نظر میرسد که هر نهاد و سازمانی بتواند با این روش محصولات خود را پیشفروش کند و اگر شرکتی این کار را در قالبی خلاف قانون انجام دهد و بدون مجوز بانک مرکزی سرمایه مردم را جمعآوری کند، نهادی که باید موضع بگیرد بانک مرکزی است و اگر بانک مرکزی اقدامی نمیکند، پس نمیتوان این طرح راغیرقانونی دانست.
گروه4
- ۹۴/۱۲/۰۵