اخبار اقتصادی 15 اسفند (صنعت خودرو)
پس از لغو تحریمهای بینالمللی ایران، در حالی کارشناسان برجام را اولین گام به سوی توسعه صنعت خودرو دانستند که آنها برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و حضور چهرههای جدید در مجلس دهم را گام دوم در جهت پیشبرد برخی قراردادهای خارجی و کمک به اهداف چشمانداز توسعه صنعتی میخوانند.
این موضوع در حالی است که با توجه به موضعگیری برخی نمایندگان مجلس در دورههای پیشین، به سادگی نمیتوان از نقش مجلس در تحولات صنعت خودرو گذشت.
شرایط کنونی که کشور در شرایط پساتحریم قرار دارد و خودروسازان خارجی برای حضور در بازار ایران ابراز تمایل میکنند، بحث تغییر دیدگاه حاکم در مجلس بر تصمیمات خودرویی کشور در آینده از اهمیت بسیاری برخوردار شده است.
کاهش مخالفتها
امید بسیاری از دستاندرکاران صنعت خودرو آن است که در شرایط پساتحریم وضعیت بهگونهای پیش برود که صنعت خودرو کشور بتواند عقبماندگی سالهای گذشته خود را جبران کند.
کارشناسان معتقدند که موانع قانونی در کنار برخی دخالتها از سوی نهادهای غیردولتی مشکلی بر مشکلات دیگر خودروسازان اضافه میکند و ریسک سرمایهگذاری درکشور را افزایش میدهد. براین اساس آنها برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و حضور چهرههای جدید در مجلس دهم را نشانه خوبی میدانند که موجب توسعه و تغییر چهره صنعت خودرو کشور در آینده نزدیک خواهد شد.
حسن کریمی سنجری، کارشناس صنعت خودرو است، میگوید: اگر مجلس آینده رابطه خوبی با دولت داشته باشد، از آنجا که گفتمان دولت اعتدال و آرامش است بنابراین میتوان امیدوار بود، دو ویژگی مهم یعنی بهبود فضای کسب وکار و بالا بردن امنیت برای سرمایهگذاران خارجی در کشور ایجاد شود که این تاثیر بسیاری بر صنعت خودرو کشور خواهد داشت. وی میافزاید: مجلس جدید باید قوانینی را تدوین کند که پایداری و امنیت را تضمین کند. یک شرکت بزرگ خودروساز در صورتی در ایران سرمایهگذاری میکند که برای دو دهه خیالش از نظر قوانین راحت باشد.
با توجه مهمترین پیام انتخابات مجلس اخیر ، گفتمان اعتدال، امنیت سرمایهگذاری و بهبود فضای کسب وکار را در کشور را امید دادند، میتوان به آینده ی صنعت خودرو و رشد این صنعت از نظر کارشناسان خوش بین بود. همچنین با حضور چهره های جدید در مجلس که همگام با دولت هستندمیتوانند به گفته ی سنجری با تصویب قوانین بالادستی به خودروسازان خارجی درخصوص پایداری قراردادها اطمینان دهد تا به صنعت خودرو کشور ورود پیدا کنند و اینچنین ریسک سرمایه گذاری کاهش پیدا میکند
دلیل کاهش تولید خودرو در بهمنماه
پرداخت تسهیلات 25 میلیون تومانی از یکسو سبب شد بسیاری از مشتریان که توان خرید خودرو نداشتند، صاحب خودرو شوند و از سوی دیگر، خالی شدن انبار خودروسازان از محصولات دپو شده را در پی داشت. در این شرایط، خودروسازان که تا قبل از تسهیلات 25 میلیون تومانی، با رکودی شدید در فروش محصول مواجه و در نتیجه تیراژشان بهشدت افت کرده بود، چرخهای خود را روغن کاری کرده و تولید را بالا بردند. از همین رو، آمار تولید آذر و دیماه غولهای جاده مخصوص، با افزایش قابلتوجهی مواجه شد و آنها بهطور موقت از رکود در تولید و فروش خارج شدند. این در شرایطی است که با توجه به اتمام نسبی تعهدات خودروسازان در ماجرای تسهیلات 25میلیون تومانی، آنها فتیله تولید را در بهمنماه پایین کشیدهاند. طبق اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت، سه خودروساز بزرگ کشور در بهمنماه امسال 80 هزار و 820 دستگاه انواع محصول سواری را به تولید رساندند تا در مقایسه با دیماه با کاهشی 5/ 5 درصدی روبهرو شوند.
خودروسازی ایران در رده بیستم دنیا
بینالمللی سازندگان وسایل نقلیه موتوری اعلام کرد تولید خودرو ایران در سال ۲۰۱۵ با افت 9/ 9 درصدی نسبت به سال قبل از آن مواجه شد و به ۹۸۲ هزار و ۳۳۷ دستگاه رسید. سازمان بینالمللی سازندگان وسایل نقلیه موتوری با انتشار آمار تولید خودروی جهان در سال 2015 اعلام کرد تولید خودروی ایران در این سال به کمتر از یک میلیون دستگاه رسیده است. براساس این گزارش تولید خودروی ایران در این سال با افت 9/ 9 درصدی نسبت به سال قبل مواجه شده و به 982 هزار و 337 دستگاه رسیده است.
برنامه ولوو برای سرمایهگذاری در ایران در دوران پسابرجام
،مارتین لانتستد در حاشیه افتتاح خط تولید پیشرفته کامیونهای ولوو در شرکت سایپا دیزل اظهار داشت: با عرضه محصولات ولوو به بازار ایران طی سالهای اخیر، نظر مثبت مشتریان را به خود جلب کردهایم و به دنبال ارتقاء در بخشهای کیفی و خدمات پس از فروش هستیم.
وی گفت: هدف ولوو در سال جاری، تکمیل سبد محصولات خود در بخش کامیون است و سعی ما بر این است که با عرضه مجدد کامیونهای ولوو در بازار خودروهای تجاری،سهم بازارمان را نسبت به سال های گذشته افزایش دهیم.
مدیرعامل ولوو همچنین با اشاره به صحبت های رئیس جمهور ایران در همایش بین المللی صنعت خودرو، اظهار داشت: توجه ویژه رئیس جمهور ایران به حفظ محیط زیست، ارتقاء کیفیت و ایمنی در بخش خودرو، نوید بخش یک تغییر چشمگیر در صنعت خودروسازی ایران است و ما نیز در همین راستا فعالیت خود را در ایران افزایش خواهیم داد.
وی در ادامه به جلسه با وزیر صنعت، معدن و تجارت اشاره کرد و افزود: دیدگاههای وی نسبت به آینده خودروسازی ایران، ما را بیش از پیش نسبت به حضور با کیفیت در بازار ایران امیدوار کرد.
افزایش کیفیت محصولات اگر با افزایش قیمت زیادی همراه نباشه میتونه مشتری های بیشتری رو جذب کنه و افزایش تقاضا به تبع سود بیشتر، eps و dps بیشتری را ایجاد میکنه و طبق نظر کارشناسان رشد صنعت نیز خوش بینانه خواهد بود.
رنو سهام پارس خودرو را نمیخرد
دبیر انجمن قطعه سازان سخنان اخیر معاون وزیر صنعت درباره احتمال حذف چینی ها در سال آینده را تأیید کرد.
محسن صالحی نیا معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت روز یکشنبه ۹ اسفند از احتمال حذف خودروسازان چینی از بازار خودروی ایران در سال آینده خبر داد.
- ۹۴/۱۲/۱۵