سیر نزولی تولید سیمان
صنعت سیمان طی 10 ماه سال ۹۴ به دلیل رکود حاکم بر ساخت و ساز در کشور که گریبانگیر این صنعت و سایر صنایع ساختمانی شده با کاهش حدود ۱۲ درصدی تولید کلینکر وسیمان نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه شده است. صنایع سیمان طی این مدت حدود 52 میلیون و 741 هزار تن کلینکر و حدود 49 میلیون و 621 هزار تن سیمان تولید کرده اند.
علاوه بر رکود صنعت ساختمان در کشور ما کوچک شدن بازار تولید کنندگان سیمان نیز عامل مؤثردیگری در کاهش تولید و صادرات این صنعت بوده است. میزان فروش سیمان در بازار داخلی نسبت به مدت مشابه سال ۹۳ با کاهشی حدود 9.5 درصدی از رقم ۴۵ میلیون و۱۹۹ هزار تن در ۱۰ ماه سال ۹۳ به ۴۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسیده است.
از سوی دیگر میزان صادرات سیمان وکلینکر نیز در سال ۹۴ کاهش یافته است. صنعت سیمان در سال 93 حدود 18.8 میلیون تن صادرات سیمان و کلینکر داشت که سال۹۴ به دلیل مشکلات بازارهای صادراتی مانند جنگ داخلی در کشور عراق و یا به تولید رسیدن واحدهای سیمانی کشور آذربایجان که یکی از بازارهای مهم صادرات سیمان ایران بود با کاهش حدود ۱۷درصدی صادرات کلینکرو کاهش 18 درصدی صادرات سیمان مواجه شده است. با این روند مجموع صادرات سیمان و کلینکر از رقم ۱۵ میلیون و ۴۵۰ هزار تنی طی سال ۹۳ به رقم حدود ۱۳ میلیون تن رسیده که کاهش حدود ۱۵ درصدی صادرات این محصولات در 10 ماهه سال ۹۴ را نشان میدهد.
این شرایط موجب شد تا صنعت سیمان کشور طی ۱۰ ماهه سال ۹۴ در زمینه کلینکر با 80.5 درصد نسبت به ظرفیت و در زمینه سیمان با حدود ۷۵ درصد ظرفیت تولید کند.
رکود بازار موجب شد کارخانه های سیمان میزان تولید کلینکر را کم کنند که این امر منجر به کاهش تولید سیمان در کشور شده است. با وجود این به طور معمول میزان موجودی کارخانه های سیمان برای اطمینان از تأمین نیاز بازار معادل یک ماه تولید است اما اکنون علاوه بر این ذخیره معمول، میزان سیمان مازادی که در کارخانه های کشور دپو شده به ۶ میلیون تن میرسد.
با توجه به مفادلایحه بودجه پیشنهادی سال ۹۵ دولت به مجلسی و شرایط ناشی از اجرای برجام امید میرود که در سه ماهه سوم سال ۹۵وضعیت تولید و صادرات صنعت سیمان به حالت قبل برگشته و از رکود خارج شود. باز شدن پای سرمایه گذاران خارجی به ایران که با برخی از آنها مانند شرکت فرانسوی اتریشی "لافارژ-هولسیم" به عنوان بزرگترین تولید کننده سیمان در جهان که اکنون نیز چند کارخانه در ایران دارد، برای سرمایه گذاری بیشتر و افزایش سهم در صنعت سیمان مذاکراتی داشته ایم و با بررسی هایی که انجام شده تلاش می شود ایران به پایگاه سیمان در منطقه خاور میانه تبدیل شود.
عبدالرضا شیخان
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان
گروه 5
- ۹۴/۱۲/۲۰