تحلیل اقتصادی اخبار 16 فروردین 1395
رونق معاملات بازار آهن در سال 95
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن، فولاد و فلزات در خصوص وضعیت این بازار در سال جدید با توجه به اتفاقات و تحولات بینالمللی اظهار کرد: برجام بیش از آنکه اقتصادی باشد یک مساله سیاسی است. محمد آزاد افزود: در حال حاضر با توجه به رفت و آمد گسترده هیاتهای خارجی تولیدکنندگان به وحشت افتادهاند که مبادا این رفت و آمدها سبب شود که ایران تبدیل به بازار کالاهای مصرفی خارجیها شود.
وی با اشاره به دوران تحریم گفت: بیشترین قشری که از تحریمهای بینالمللی اعمال شده علیه کشور ضربه دید، تولیدکنندگان بودند و اکنون با رفع شدن تحریمها حق این قشر است که نگاه ویژه دولت را داشته باشند. آزاد با اشاره به لغو تحریمها گفت: باران، رحمت الهی است و وقتی میبارد سبب شکوفایی و طراوت میشود، اما اگر همین باران بیش از حد ببارد باعث زحمت است و من امیدوارم مسوولان با توجه به وضعیت کشور تصمیمات درستی در این خصوص اتخاذ کنند. رئیس اتحادیه فروشندگان آهن،فولاد و فلزات ادامه داد: پیشبینی من این است که سال 95 برای تولید و این صنف سال خوبی خواهد بود هرچند این رونق به سالهای قبل نخواهد رسید، اما با توجه به رفع تحریمها وضعیت بهتر خواهد شد.
قدرتنمایی بازارساز دلار
دنیای اقتصاد: در دومین روز از اولین هفته کاری کامل سال 1395 خورشیدی، شاخص بازار ارز با 35 تومان افت به قیمت 3465 تومان رسید. این افت قیمت که دلار را پس از سه روز کاری از کانال 3500 تومان خارج کرد عمدتا ناشی از قدرتنمایی بازارساز ارزی بود که یکشنبه عرضه زیادی داشت. این در حالی بود که روز شنبه دو علامت متضاد در بازار وجود داشت؛ یکی فاصله ارزش دلار در بازار داخلی با بازار دبی و دیگری، کاهش فاصله نرخ خرید و فروش شاخص ارزی در بازار تهران.
گروه بازار پول: روز گذشته، دلار به سمت کانال پایین تر حرکت کرد و از مرز 3 هزار و 500 تومان پایین آمد. یکشنبه، شاخص بازار ارز 35 تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت 3 هزار و 465 تومان رسید. به گفته فعالان بازار، عرضه ارز توسط بازارساز مهمترین عاملی بود که به پایین آمدن کانالی دلار کمک کرد. این در حالی بود که روز شنبه دو علامت متضاد در بازار وجود داشت: یکی فاصله ارزش دلار در بازار داخلی با بازار دبی و دیگری، کاهش فاصله نرخ خرید و فروش شاخص ارزی در بازار تهران. به نظر میرسد ثبت کاهش قیمت روز یکشنبه، حالت تضادی را که در بازار روز شنبه وجود داشت، کمرنگ کرد و چشمانداز افزایشی معاملهگران را کاهش داد. یکشنبه حتی با توجه به کاهش نرخ حواله درهم، شعاع فاصله ارزش ارز در بازار داخلی با بازار دبی نیز کم شد. در آن سو در بازار سکه، همسو با کاهش قیمت دلار، سکه تمام بهار آزادی نیز افت قیمت را تجربه کرد و با 3 هزار تومان کاهش به قیمت یک میلیون و 17 هزار تومان رسید. این در حالی بود که فلز گرانبهای داخلی بعدازظهر روز شنبه یک رفتار غافلگیرکننده داشت. در آن روز، سکه با وجود افت دلار، افزایش قیمت را تجربه کرد، رشدی که از سوی برخی معاملهگران به تحرکات معاملهگران آتی این بازار نسبت داده شد. با وجود این، غافلگیری روز شنبه پایدار نبود و این روند در روز یکشنبه ادامه پیدا نکرد تا سکه در این روز همجهت با دلار در مسیر کاهشی قرار بگیرد.
روز نزولی بازار
روز گذشته، قیمت دلار از همان ابتدای روز در مسیر کاهشی قرار گرفت. در دومین روز هفته، دلار معاملات خود را با قیمت 3 هزار و 480 تومان آغاز کرد که کاهشی 20 تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز شنبه داشت. به گفته فعالان، عرضه بازارساز در روز شنبه در شروع کاهشی یکشنبه تاثیر داشت؛ چراکه موجب تغییر انتظارات معاملهگران در بازار و افزایش فروش ارز در ساعات انتهایی روز شنبه شد. پس از شروع کاهشی یکشنبه، در ادامه روز این ارز افت بیشتری را تجربه کرد و تا میانه محدوده 3 هزار و 460 تومانی پایین رفت. در نهایت ساعت 3 بعدازظهر روز یکشنبه قیمت 3 هزار و 465 تومان برای دلار ثبت شد. این قیمت 35 تومان کمتر از نرخ فروش این ارز در روز شنبه بود و موجب شد که دلار پس از 3 روز نوسان در کانال 3 هزار و 500 تومان بار دیگر وارد کانال پایینتر شود. یکشنبه در بازار ارز، یورو نیز در مسیر کاهشی قرار گرفت و با 35 تومان کاهش به قیمت 3 هزار و 945 تومان رسید. همسو با دلار و یورو، پوند نیز کاهش قیمت را تجربه کرد. یکشنبه، پوند با 50 تومان افت به قیمت 4 هزار و 940 تومان رسید. به گفته فعالان، با باز شدن جدی بازار در دو روز گذشته قیمت ارزها به سمت واقعی شدن حرکت کرده و بخشی از کاهش یورو و پوند ناشی از همین موضوع بوده است.
رشد بورس تهران
مقایسه بازدهی بورس تهران با 17 بورس معتبر جهانی نشان میدهد که بورس تهران در 12 ماه سال 94 بیشترین میزان بازدهی را کسب کرده است. براساس جدولی که توسط مدیریت تحقیق و توسعه بورس تهران منتشر شده است، از ابتدای سال تا پایان اسفند ماه سال جاری، بورس تهران (TEDPIX) با رشد چشمگیر 3/ 28 درصدی، بیشترین بازدهی و بورس عربستان (TASI) با افت شدید 3/ 31 درصدی، کمترین بازدهی را در بین سایر بورسها کسب کرده است. این در حالی است که در میان این 17 بورس معتبر جهانی بورس استانبول (ISE100) و بورس نیویورک (S&P500) با ثبت بازدهی منفی 8/ 3 درصدی، افت کمتری را تجربه کردهاند.
آیا حمایت سرمایه گذاری خارجی موانع سرمایه گذاری خارجی را برطرف کرد؟
با توجه به وضعیت نامطلوب شاخصهای جهانی کشورمان از نظر سرمایهگذاری خارجی، شناسایی علل عدم موفقیت در این حوزه ضروری است. یکی از عوامل تاثیرگذار در این حوزه مشکلات قانونی است. قانون تشویق و حمایت سرمایهگذاری خارجی با هدف تشویق ورود سرمایه خارجی در کشور و توسعه سرمایهگذاری خارجی در خرداد ماه سال 81 به تصویب رسید. آییننامه اجرایی قانون مذکور نیز در شهریورماه همان سال تصویب شد، اما بهنظر میرسد تصویب این مقررات نتوانسته است موانع سرمایهگذاری خارجی را برطرف کرده و به تشویق سرمایهگذاری خارجی بینجامد. دبیرخانه کمیسیونهای تخصصی اتاق ایران با انتشار گزارشی از کمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران که از سوی امید عبداللهیان، دکتر احمد مرکزمالمیری تهیه شده، مشکلات متعدد این قانون را با بررسیهای کارشناسی و اخذ نظر از نهادهای مرتبط با سرمایهگذاری استخراج کرده است. این گزارش پس از جمعبندی نهایی پیشنهادهایی را برای ارائه به مجلس اعلام کرده است. در ابتدای این گزارش در پاسخ به این سوال که چرا قانون تشویق و حمایت سرمایهگذاری خارجی نتوانسته است کارآیی لازم را داشته باشد، آمده است: در این خصوص، شاخصهای جهانی میتواند معیار مناسبی برای قضاوت باشد. «شاخص آزادی اقتصادی بنیاد هریتیج» و «گزارش رقابتپذیری جهانی» میتواند کارآیی نظام سرمایهگذاری خارجی را انعکاس دهد.
گروه 1
- ۹۵/۰۱/۱۶