تحلیل مالی دانشجویان دانشگاه علوم اقتصادی

این وبلاگ توسط جمعی از دانشجویان مدیریت مالی دانشگاه علوم اقتصادی به عنوان پروژه ی کلاسی درس اصول مدیرت مالی2 اداره میشود.
این صفحه به صورت روزانه اپدیت میشود و مطالب آن شامل خلاصه ی روزنامه های اقتصادی و بورسی موجود من باب نگاهی کلی به موقعیت کلان اقتصادی و وضعیت موجود صنایع مختلف و همچنین گزارش های سایت کدال حول صنایع منتخب میباشد.

اخبار اقتصادی خودرو شنبه 4 اردیبهشت

شنبه, ۴ ارديبهشت ۱۳۹۵، ۱۱:۵۳ ب.ظ | | ۰ نظر

کارنامه خودرو در سال گذشته

در سال 1394، صنعت خودرو با افت و خیزهای فراوانی همراه بود. این صنعت توانست در سه‌ماهه ابتدایی سال 1394 رشد 16.2 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل به ثبت رساند. با این حال شرایط بازار و اقتصاد چندان با خودروسازان همراه نبود و رشد تولید خودرو در نیمه ابتدایی سال 1394 منفی شد.

   در سال 1394، صنعت خودرو با افت و خیزهای فراوانی همراه بود. این صنعت توانست در سه‌ماهه ابتدایی سال 1394 رشد 16.2 ‌درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل به ثبت رساند. با این حال شرایط بازار و اقتصاد چندان با خودروسازان همراه نبود و رشد تولید خودرو در نیمه ابتدایی سال 1394 منفی شد. این شرایط رکودی حتی با ارائه بسته‌های حمایتی از سوی دولت نیز تغییر چندانی نکرد و رکود در این صنعت تا پایان سال ادامه یافت.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از اقتصاد، بر اساس آمار منتشرشده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولید خودرو در سال 1394 با 13.7 درصد کاهش همراه بوده است. بر اساس این گزارش بیشترین کاهش در حجم تولید مربوط به گروه‌های «کامیونت، کامیون و کشنده» و «وانت» بوده است. همچنین تولید خودروهای سواری در این سال 6.9 درصد نسبت به سال 1393 کاهش داشته است.

بر اساس بررسی‌های صورت‌گرفته تولید خودرو پراید، که پرتیراژترین خودرو در ایران است، در سال 1394 با افت19.2 درصدی همراه بوده است. همچنین خودرو سواری پژو پارس که در سال 1393 دومین خودرو پرتیراژ ایران به‌حساب می‌آمد، در سال 1394 بالغ بر 30 درصد از تولید خود را از دست داده است. به‌گونه‌ای که جایگاه تولید این خودرو در سال 1394 پایین‌تر از خودروهایی نظیر پژو 405 و پژو 206 قرار گرفته است. با این حال تولید برخی خودروها نیز در سال 1394 با افزایش همراه بوده است. در این میان می‌توان به خودرو سواری پژو 405 اشاره کرد که در سال 1394 با رشد2.7 ‌درصدی همراه بوده و توانسته به دومین خودرو پرتیراژ سال 1394 تبدیل شود. همچنین خودرو پژو 206 نیز با رشد 5 /3‌درصدی در تولید، سومین خودرو پرتیراژ ایران در این سال به حساب می‌آید.

بر اساس آمار انجمن جهانی تولیدکنندگان خودرو، در سال 2015 رتبه جهانی ایران در تولید خودرو تنزل یافته است. ایران در سال 2014 از لحاظ تیراژ تولید خودرو در رتبه هجدهم جهان جای داشت و این رتبه در سال 2015 به بیستم جهان رسیده است.

دوئل خودروسازان ایرانی با شمشیر شرقی ها

تامین نقدینگی،پر کردن خلاء سبد محصولات، رقابت در بازارخودرو و دلایل عدیده دیگر ایران خودرو را به عنوان بزرگ ترین خودروسازخاورمیانه وادارکرده است که محصول چینی دیگری را به بازار عرضه کند.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از قانون ، یک کراس آور با قیمت 44میلیون که شاید برای افراد زیادی که دوست دارند شاسی بلند سوار شوند وچندان هم نقدینگی زیادی برای این کار ندارند وسوسه انگیز باشد.این خودروی چینی که محصول همکاری یکی از دوغول جاده مخصوص با دانگ فنگ است از فردا پیش فروش خود را آغاز می کند. به نظر می رسد زنگ خطری که با کسب تولید 10درصدی از سهم بازار ایران که چینی ها به صدا درآورده بودند،این بار برای خودشان به صدا درآمده باشد البته این اولین بار نیست که آنها با خطر مواجه می شوند.

  روزهای بد چینی های کرمان نشین
نوک تیز سیاست‌های خودرو در دولت احمدی‌نژاد چه در هنگام وفور درآمدهای ارزی و چه در شرایط کمبود ارز به دلیل تحریم‌ها، خودروسازان مستقر در کرمان را مجروح می‌کرد. در هنگام وفور درآمد ارزی بود که راه واردات انواع اتومبیل خارجی باز شد و خودروسازان چینی مستقر ازگردنه فروش خارج ‌شدند. در هنگامه کمبود درآمد ارزی نیز که قدرت خرید شهروندان کاهش یافته و دلار ارزان دراختیار خودروسازان نبود باز هم وضع بدتر شد.

آمدن دولت روحانی برای خودروسازان مستقر در کرمان این مزیت را داشت که در بخش‌های سیاستگذاری صنعت خودرو جای پایی باز کنند و سیاست‌های تازه آنها را زیر چرخ له نکند. سهم 10درصدی یا تولید 80هزاردستگاه همان زنگ خطری بود که تولیدکنندگان بزرگ ایران را وارد به تکاپو کرد.
روش‌های تازه و پرقدرت تامین منابع مالی که
  از سوی کرمانی‌ها برای خریداران خودرو ارائه می شود فضای کار را برای جاده مخصوص نشینان تنگ و سخت کرده و به نظر می رسد به همین دلیل است که ایران‌خودرو در حرف و عمل می‌خواهد چینی‌های مستقر در کرمان را که اکنون نقش مدیران اصلی را نیز دراختیار دارند شکست دهد.

یکه زارع  چندی پیش در  گفت وگویی گفته بود که فروش  سالانه کارخانه دراختیارش ۱۵ هزار میلیارد تومان است ضمن اینکه گفت‌وگو با پژو، رنو، فیات و... را ادامه می‌دهد اما می‌داند که برای شکست چینی‌سازان مستقر در کرمان باید از همان ابزار استفاده کند.

  آغاز دوئل
در بحبوحه مذاکرات صنعت خودروی ایران با بزرگان خودروسازی دنیا، شرکت ایران‌خودرو با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد که خودروی
  «اچ 30 کراس» را به عنوان محصول جدید خود روانه بازار می‌کند. ایران‌خودرو در حالی از «اچ 30 کراس» که با برند شرکت دانگ‌فنگ چین عرضه می‌شود، به عنوان محصول جدید خود یاد کرده که پیش از آن نیز اقدام به فروش یک خودروی چینی دیگر با برند «هایما» کرده بود.ظاهرا ایران خودرو قصد دارد با مونتاژ برخی خودروهای شاسی بلند چینی که زیر ۱۰۰ میلیون تومان قیمت دارند، خلاء خودروهای شاسی بلند ارزان را در رنج قیمتی ۶۰ تا ۸۰ میلیون تومان جبران کرده یا به رقابت با کرمان موتور که به طور صددرصد خودروهای چینی تولید می‌کند بپردازد.

این درحالی است که در جلسه هفته گذشته  شورای سیاستگذاری خودرو، صنایع خودروسازی کشور از هر گونه سی‌کی‌دی کاری منع شده و اعضای این شورا از مدیران صنعت خودرو خواسته اند به خاطر صیانت از تولید ملی دست از مونتاژ هر نوع خودروی خارجی که قطعات آن داخلی سازی نمی‌شود، بردارند. این اقدام ایران‌خودرو در حالی صورت می گیرد که  به عقیده برخی کارشناسان با کم کردن تعرفه واردات خودرو می‌توان خودروهای با کیفیت‌تر کره ای، ژاپنی و حتی اروپایی را به طور کامل وارد کشور کرد.

اما از سوی دیگربه سرانجام نرسیدن مراودات بانکی بین المللی وعدم قطعی شدن قراردادهای ایران‌خودرو که پس از تحریم‌ها، اخبار زیادی در خصوص مذاکره با بزرگان صنعت خودروی دنیا منتشر کرده بود را در نهایت متوسل به همکاری با خودروسازهای چینی کرده است. البته دانگ‌فنگ علاوه بر عرضه این شاسی بلند، در دوره تحریم ها با سایپادیزل همکاری کرده و خودروهای تجاری خود را در این شرکت به تولید می‌رساند.

حال بر چه اساس ایران‌خودرو به سراغ یکی از شرکای رقیب خود رفته جای سوال دارد. این رفتار بزرگ ترین خودروساز خاورمیانه، سبب شده برخی از کارشناسان صنعت خودروی کشور در خصوص به ثمر رسیدن نتایج مذاکرات ایران‌خودرو با شرکای اروپایی با دیده تردید نگاه کنند.

  دم خروس یا ... 
از سوی دیگر با توجه به موضع گیری یکه زارع، مدیر عامل ایران خودرو در گفت وگو با روزنامه ایران این اقدام آنان با پرسش مواجه می شود.وی گفته بود:« برخی می‌خواهند صنعت خودروی ایران را از بین ببرند اگر رقابت خودروسازان چینی با ایرانی‌ها شفاف باشد هیچ خطری احساس نمی‌کنیم و اگر هم خطری احساس شود دنبال راهکارهای رقابتی هستیم اما چینی‌ها شفاف نیستند و کارنامه آنها غیرشفاف است.»

به گفته یکه زارع کیفیت خودروهای چینی به هیچ وجه بالاتر از خودروهای تولید داخل نیست. خریداران خودروهای چینی بدانند صاحب اول و آخر خودروهایی که خریده‌اند خودشان هستند چون خودروی چینی بازار دست‌دوم ندارد و می‌گوید باید در چند سال آینده خودروسازان چینی را از بازار ایران خارج کنیم و من به این موضوع اعتقاد دارم و ما نباید بازار را تقدیم چینی‌ها کنیم.
حال با این دیدگاه باید پرسید چرا ایران خودرو یک محصول جدید چینی را به سبد محصولات خود اضافه کرده است.شاید از یکسو موارد
  بیان شده دلیل این کار باشد وشاید هم نمی خواهند لیدری بازارخودرو از جاده مخصوص خارج شده وبه کرمان برود.

  کام شیرین اژدها
اما فارغ از تمام بحث ها واینکه بالاخره در این رقابت ایران خودروبرنده خواهد شد یا خودروسازان چینی مستقر در کرمان، نکته قابل توجه پیروزی پر رنگ خودروسازان چینی در بازار ایران است.مانند تیتری که یکی از روزنامه های تخصصی بعد از دربی چاپ کرد؛کرمان موتور 4-کرمان موتور 2.چرا که تبلیغ روی پیراهن هر دو تیم آبی وقرمز پایتخت یکی بود.

به عبارت دیگر در این دوئل ایرانی برنده نهایی خودروسازان چینی خواهند بود.حال می خواهد برندی به نام چری باشد یا دانگ فنگ یا هر نام دیگری.در واقع از این نمد کلاهی برای صنعت خودروی ایران دوخته نخواهد شد وهر چه هست سرانجام به جیب چینی ها می رود.همان هایی که خوب می دانند درایران محصول خود را چگونه باید به فروش برسانند.حال با این تفاسیر باید دید که در این بازار کم رمق باز هم  چینی های کرمان با روش های متعدد مالی وتسهیلاتی و روکردن محصولی جدید برنده خواهند شد یا ایران خودرو با بیش از نیم قرن سابقه.

 

 

 

 

خودروسازان ناگزیر به همکاری با فرانسوی ها

شاید نتوان نتایج این تعامل و عرضه محصولات جدید را در سال 95 مشاهده کرد اما در مجموع این همکاری‌ها‌ نوید‌بخش توسعه صنایع خودروسازی کشور است.

 این در حالی است که برخی با اشاره به تولید و عرضه انحصاری خودرو در کشورمان و تمایل شرکای خارجی به عرضه خودروهای ساخته شده در بازار ایران و از سوی دیگر روند کند اجرایی شدن قراردادهای همکاری مشترک، نسبت به تأثیرپذیری صنعت خودرو کشورمان از این تعاملات به خصوص با شرکای فرانسوی تردید داشته و با انتقاد از سابقه نه‌چندان درخشان و عهد‌شکنی پژوی فرانسه در ایران تداوم همکاری با شرکای فرانسوی را به صلاح نمی‌دانند.


به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از عصرخودرو ، در گفت‌و‌گویی با سعید لیلاز، اقتصاد‌دان و کارشناس صنعت خودرو چشم‌انداز تولید و عرضه خودرو
  در سال جاری و دلایل بازگشت خودروسازان فرانسوی به ایران به‌عنوان شریک اصلی همتایان ایرانی بررسی شده است که بخشی از این گفت‌وگو را می‌خوانید.

 نحوه تعامل خودروسازان ایرانی با شرکای خارجی و تداوم همکاری‌ها با برخی شرکای فرانسوی که در شرایط تحریم و لغو یکطرفه قراردادها زیان‌ سنگینی را به شرکت‌های خودروسازی و مردم ایران تحمیل کردند، از جمله انتقادهای مطرح به همکاری با شرکای خارجی است، چرا پژو و رنو بازهم شرکای اصلی خودروسازان ایرانی خواهند بود؟
علت این امر نبود امکان تغییر پی‌در‌پی شرکای تکنولوژیک خودروسازان ایرانی است. نمی‌توان شریک تکنولوژیک یک شرکت خودروسازی را یک شبه تغییر داد. وقتی شرکت خودروسازی شریکی را برای خود انتخاب می‌کند این انتخاب راهبردی است.

خودرو کالایی
  استراتژیک است. وقتی یک شرکت خودروسازی خودرویی را به کشور دیگری صادر می‌کند ملزم به ارائه رایگان خدمات پس از فروش به مدت دو سال و ارائه این خدمات با دریافت هزینه به مدت10سال است و نمی‌توان هر روز شریک استراتژیک شرکت خودروسازی را تغییر داد. نکته دیگر آنکه با توجه به برخی تنگناهای سیاسی نمی‌توان انتظار داشت در این چارچوب شریکی بهتر از شرکای کنونی پیدا کنیم و سایر خودروسازان حداکثر با فروش سی‌کی‌دی یا خطوط تولید خودروهای قدیمی همکاری می‌کنند.

باید بپذیریم که هنوز هم در اقتصاد کشورمان مکانیسمی برای خروج سرمایه‌گذاری انجام شده یا نرخ خروج این سود تعریف نشده است. پژوی فرانسه نیز مانند ایران خودرو ناچار است در صورتی که دولت آن کشور دستور دهد، از ایران خارج شود. اگر دولت به ایران خودرو بگوید که مثلاً باید در سنگال سرمایه‌گذاری کند یا خیر، آیا این شرکت می‌تواند کار دیگری انجام دهد؟
 

آیا پژو یک شرکت صددرصد دولتی است که تابع سیاست‌های دولت فرانسه باشد؟
مگر ایران خودرو دولتی است؟ مگر وقتی مجلس دریافت مالیات را تصویب می‌کند، این مالیات فقط از ایران خودرو دریافت می‌شود و شامل حال سایر تولید‌کنندگان نمی‌شود. هیچ کس قادر به تخطی از قوانین مصوب دولت نیست. با این شرایط و به دلیل تنگناهای سیاسی و سیاست‌گذاری، شرکت‌های خودروسازی ناگزیر به ادامه همکاری باشرکت‌های فرانسوی به‌عنوان شرکای استراتژیک خود هستند.

 یعنی اگر مثلاً ایران خودرو خواستار همکاری با فولکس واگن به جای پژو می‌شد، دولت مخالفت می‌کرد؟
نه، اما وقتی ما نصف کار را با شرکای فرانسوی انجام داده‌ایم از نظر اقتصادی همکاری جدید با فولکس واگن صرفه ندارد. از سوی دیگر فولکس واگن نیز در ایران شریک دارد. هر بنگاه اقتصادی فقط باید در چارچوب قوانین و مقررات موجود و براساس حداکثر مصالح و منافع خودش عمل کند.

با این شرایط امکان عهدشکنی دوباره خودروسازان فرانسوی در شراکت با ایران خودرو بنابرتغییر سیاست‌های دولت فرانسه وجود نخواهد داشت؟
هر امکانی وجود دارد و اگر چنین دستوری صادر شود، این کار را خواهد کرد. مثلاً رابطه ام‌تی‌ان با ایرانسل را در نظر بگیرید؛ در صورتی که دولت آفریقای جنوبی دستور خروج از ایران را بدهد، آیا این شرکت قادر به ادامه همکاری با شریک ایرانی خود خواهد بود؟ اما در مورد پژو این احتمال بیشتر و در مورد ام‌تی‌ان کمتر است. نکته دیگر آنکه شرکت‌های جایگزین برای ام‌تی‌ان نسبت به پژو بیشتر بوده و بقیه خودروسازان خارجی در همکاری با شرکای ایرانی سختگیرتر هستند.

 فارغ از نحوه تعامل و دریافت غرامت ایران خودرو از پژو با این روند زیان ناشی از آتش‌سوزی پژو 405 و از دست رفتن جان و مال مردم را باید چه کسی جبران کند؟
این هزینه‌ای دیپلماتیک است و نباید این موضوع را در سطح شرکتی دید. وقتی به دنبال خودکفایی هستیم، زد و خورد و چالش هم دارد و باید هزینه‌های آن را پرداخت کنیم. این هزینه‌ای است که از جیب کشور و همه مردم پرداخت می‌شود. پژو مقصر نیست چرا که یک بنگاه اقتصادی بیهوده فروش قطعات، خودرو یا سایر محصولات خود به کشورهای دیگر را متوقف نمی‌کند. وقتی تصمیمی به نام یک کشور گرفته می‌شود، هزینه‌ای دارد که باید به آن وفادار بود.

باید ببینیم ایران خودرو چه گزینه‌های دیگری و با چه سود و فایده‌ای برای همکاری با شرکای خارجی داشته است. از سوی دیگر معلوم نیست که دولت‌های سایر خودروسازان خارجی نسبت به پژو با ما وفادارتر باشند. نمی‌توان تصمیمی را گرفت اما هزینه‌های آن را پرداخت نکرد. این‌گونه موضوعات به ایران خودرو و پژو ربطی ندارد و به سیاست‌های ملی کشورها بازمی‌گردد.

 

درخواستی برای ثبت خودروی آمریکایی درایران وجود ندارد

رئیس مرکز امور اصناف و بازرگانان با اعلام اینکه درخواستی برای ثبت خودروی آمریکایی در ایران وجود ندارد گفت: در صورتی که استثنایی برای واردات کالای آمریکایی وجود داشته باشد، باید براساس کد صورت گیرد و سازمان توسعه و تجارت در این‌ باره اعلام نظر‌ کند.

 

 گروه4.

 

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی