تحلیل مالی دانشجویان دانشگاه علوم اقتصادی

این وبلاگ توسط جمعی از دانشجویان مدیریت مالی دانشگاه علوم اقتصادی به عنوان پروژه ی کلاسی درس اصول مدیرت مالی2 اداره میشود.
این صفحه به صورت روزانه اپدیت میشود و مطالب آن شامل خلاصه ی روزنامه های اقتصادی و بورسی موجود من باب نگاهی کلی به موقعیت کلان اقتصادی و وضعیت موجود صنایع مختلف و همچنین گزارش های سایت کدال حول صنایع منتخب میباشد.

اخبار صنعت "فلزات " 95/1/18

چهارشنبه, ۱۸ فروردين ۱۳۹۵، ۱۱:۰۰ ب.ظ | | ۰ نظر

رنسانس در صنعت فولاد ایران

ماین نیوز: رنسانس دوران خردگرایی در تاریخ اروپا بود. دورانی برای‌گذار بین سده‌های میانه (قرون وسطی) و دوران جدید که از فلورانس در ایتالیا آغاز و به عصر روشنگری در اروپا انجامید.

صنعت فولاد ایران را از این جهت می‌توان به رنسانس شبیه دانست که طی کمتر از ۱۰ سال آینده می‌توان شاهد بهبود قیمت تمام شده و کیفیت محصولات تولیدی به‌طور خیره‌کننده‌ای بود. در این بین نگرانی این است که ساختار کنونی صنعت می‌تواند خود را با تغییرات وفق دهد؟

صنعت فولاد ایران شاهد دوران خردگرایی است که براساس آن از فناوری‌های مناسب در محل مناسب خود استفاده می‌شود به عنوان مثال فناوری فاینکس«Finex » یک فناوری مناسب برای تولید فولاد در ایران است. «فاینکس» فناوری است که در آن از زغال‌سنگ معمولی به جای کک و سنگ‌آهن با عیار کمتر به جای کنسانتره و گندله به عنوان خوراک استفاده می‌شود و با توجه به حجم بالای سنگ‌آهن و زغال‌سنگ در کشور، این فناوری مناسب است. این موضوع درکنار نبود محدودیت در احداث کارخانه‌ها همجوار با آب دریا و نیز احداث واحدهای احیای مستقیم با مشارکت بخش خارجی امکان تولید فولاد با قیمت تمام شده بسیار پایین‌تر از فرآیندهای فعلی را برای ما فراهم می‌کند.

در آینده همچنین شاهد تاسیس واحدهای پیوسته نورد و فولادسازی خواهیم بود که به دلیل کاهش ضایعات و افت مصرف انرژی، قیمت تمام شده پایین‌تری خواهند داشت. نتیجه این خواهد بود که در آینده نه چندان دور، در صنایع فولاد ایران شاهد رقابت میان صنایع جدید و صنایع قدیمی فولاد خواهیم بود که شرایط فعالیت را برای کارخانه‌های دارای فناوری‌های قدیمی یا کارخانه‌هایی که با محدودیت‌های آب یا مشکلات لجستیکی و هزینه‌های حمل بالا روبه‌رو هستند، مشکل خواهد کرد. از این‌رو بخشی از ظرفیت‌های قدیمی رو به تعطیلی و توقف تولید خواهند رفت مگر آنکه این واحدها با همان سرعتی که کارخانه‌های جدید در حال احداث هستند، مدرن و بروز شوند. این اتفاق در چین، اروپا و ایالات متحده هم روی داده بنابراین در ایران نیز دور از انتظار نیست.

در ساخت واحدهای فولادی، مهم‌ترین عامل فناوری و محل مناسب است که در هر دو این موارد تاکنون دقت لازم نداشته‌ایم درحالی که برای سرمایه‌گذاران خارجی این دو موضوع اهمیت ویژه‌ای دارد و وقت آن رسیده که درباره آنها اندیشیده و تصمیم دیگری اتخاذ کنیم. برای مثال تصمیم شجاعانه شرکت شوگانگ چین قبل از المپیک پکن درباره انتقال بسیاری از تاسیسات خود به کنار دریا سبب شد اکنون شرایط مطلوبی داشته باشد درحالی که اگر در پکن باقی می‌ماند به‌طور حتم فعالیت آن متوقف می‌شد. در اصل چهارم کایزن نیز این موضوع مدنظر قرار گرفته است. وی معتقد است «اگر مرتکب اشتباه شدید، بلافاصله در صدد رفع اشتباه برآیید». ما نیز متوجه اشتباه خود شده‌ایم و باید آن را برطرف کنیم که این موضوع مستلزم تغییر دیدگاه مسئولان در این‌باره است.


آینده روشن فولاد بناب با حضور گروه میتال


 رکودصنعت فولاد وزنگ خطرتعطیلی بزرگترین تولیدکننده فولادبخش خصوصی کشور با اشتغال زایی مستقیم یک هزارو700 نفر، دغدغه ای تکان دهنده در آذربایجان شرقی است؛ دغدغه ای که در سایه عقد یک قرارداد همکاری با میتال 'غول فولاد جهان' به نقطه امید صنعت و تجارت این استان تبدیل شد.
به گزارش ماین نیوز، عقد این قرارداد صنعتی-تجاری دستاوردبزرگی است که اگرچه قبل ازبهار هسته ای شکوفه زد اما در سایه همراهی هیات تجاری بخش خصوصی ایران با رئیس جمهوری در سفر به اروپا و میزبانی از چندین هیات تجاری بین المللی به بارنشست تابرای نخستین بار در کشور گامی مهم در راستای تکمیل چرخه تولید فولاد رقم بخورد.

مجال مصاحبه خبرنگار ما با 'بابک علیزاد شهیر'، مدیرعامل مجتمع فولاد صنعت بناب را می توان فرصت واکاوی ابعاد مختلف این قرارداد همکاری بین گروه مالی گردشگری و گروه میتال دانست تا آینده روشن این مجتمع را متصور شد.


رشد 15 درصدی صادرات در شرکت فولاد آلیاژی ایران

گروه بنگاه‌ها: حدود 20 هزار تن از محصولات شرکت فولاد آلیاژی ایران به ارزش تقریبی 10 میلیون دلار در قالب گروه‌های عملیات حرارتی‌پذیر، سخت‌شونده، زنگ‌نزن، کربنی عملیات حرارتی‌پذیر مهندسی و صنعتی به کشورهای آلمان، امارات، اسپانیا، ایتالیا، پرتغال، ترکیه، چک، عراق، کره‌جنوبی، هلند، بلغارستان، پاکستان و افغانستان صادر شده که نسبت به سال قبل از لحاظ وزنی 15 درصد رشد داشته است. به گزارش روابط‌عمومی شرکت فولاد آلیاژی ایران، همچنین برای اولین‌بار در سال 1394 پنج کشور عراق، بلغارستان، پرتغال، پاکستان و چک نیز به بازارهای هدف محصولات شرکت فولاد آلیاژی ایران اضافه شدند و فولادهایی از گروه زنگ‌نزن، ابزار سردکار، عملیات حرارتی‌پذیر، سخت‌شونده سطحی و صنعتی عمرانی به این کشورها صادر شد. بیشتر مصارف و کاربردهای محصولات صادراتی این شرکت در صنایع ماشین‌سازی، قطعات خودرو، پروژه‌های عمرانی، ساخت توربین‌های بادی و... است. همچنین شرکت فولاد آلیاژی ایران در سال 1394 تولید و نورد فولاد زنگ‌نزن آستنیتی (AISI304) 4301A را انجام داد و فورج از فرآیند تولید فولاد ابزاری سردرکار پرکربن، پرکروم 2080، 1 (X210CR12) یا D3 حذف شد و این شرکت تقدیرنامه و تندیس واحد نمونه کشوری را از وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی دریافت کرد.



تامین مالی ارزان فولاد در بورس کالا

 تامین مالی صنایع همواره یکی از دغدغه‌های بسیار مهم تولیدکنندگان محسوب شده است.
به گزارش ماین نیوز، در این میان فولادسازان نیز به عنوان گروهی از بزرگترین تولیدکنندگان فعال در کشور با مشکلات تامین نقدینگی برای راه‌اندازی پروژه‌های جدید روبه‌رو هستند اما در این میان نمی‌توان از نقش بازار سرمایه چشم‌پوشی کرد زیرا این بازار در همه نقاط دنیا به عنوان اولویت نخست تولیدکنندگان برای تامین مالی به شمار می‌آید.

در حال حاضر بورس کالا نیز ابزارهای متنوعی را برای تامین مالی تولیدکنندگان فولاد فراهم کرده اما کارشناسان معتقدند، نیاز است فولادسازان با انواع این روش‌ها آشنایی بیشتری پیدا کنند و این موضوعی است که دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران به آن اشاره کرده است.

طراحی و اجرای ابزارهای جدید

رسول خلیفه سلطان به نقش بورس کالا در تامین مالی شرکت‌های تولیدکننده فولاد اشاره کرد و گفت: بورس کالای ایران در مسیر طراحی و اجرای ابزارهای جدید برای تامین مالی تولیدکنندگان قرار گرفته که این اتفاق می‌تواند به صنایع مختلف کمک شایانی کند. وی ادامه داد: با توجه به تامین مالی موفقیت‌آمیز تولیدکنندگان سنگ‌آهن در سال گذشته از طریق انتشار اوراق سلف موازی، بورس کالا می‌تواند برای تامین مالی صنعت فولاد در هر دو بازار داخلی و خارجی تاثیرگذار باشد.

خلیفه سلطان با توجه به شرایط کنونی بازار نقدی محصولات فولادی گفت: درحال‌حاضر معاملات محصولات فولادی در بازار آزاد به صورت نقدی انجام می‌شود اما از سال‌ها قبل در بورس کالا، معاملات سلف چند ماهه با توجه به اخذ تضامین از طرفین معامله در جریان است که این روش نیز به تسهیل معاملات فولادی‌ها می‌انجامد.

وی افزود: بورس کالا به عنوان یکی از ارکان بازار سرمایه که در تکاپوی به جریان انداختن تامین مالی برای تولیدکنندگان صنایع مختلف است، می‌تواند جایگزین مناسبی برای تامین مالی از طریق بانک‌ها باشد. دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد به لزوم فرهنگ‌سازی در این زمینه اشاره کرد و گفت: بورس کالا با برگزاری همایش‌ها، اطلاع‌رسانی از طریق راه‌های مختلف و دعوت از فولادسازها و اجرای عملیات معاملاتی در حضور آنها، می‌تواند فولادسازان را با فرآیندهای نوین معاملاتی و ابزارهای جدید تامین مالی آشنا کند. همچنین انجمن فولاد ایران برای آشنایی بیشتر با ابزارهای تامین مالی تولیدکنندگان، آمادگی خود برای همکاری با بورس کالا را اعلام کرده است.

خلیفه سلطان در پاسخ به این سوال که آیا بورس کالا می‌تواند بستر مناسبی برای صادرات محصولات فولادی باشد؟ گفت: امید است با کاهش هزینه معاملات تولیدکنندگان در سال جاری، شاهد آغاز صادرات فولاد از طریق بورس کالای ایران باشیم.

سهولت تامین نقدینگی

با توجه به آنکه بازار سرمایه در هر کشور یکی از بهترین مکان‌ها برای تامین مالی به شمار می‌آید، درنتیجه می‌تواند مورد توجه همه تولیدکنندگان ازجمله فولادسازان نیز قرار گیرد. در این باره مدیر معاملات کالایی کارگزاری نهایت‌نگر معتقد است، تولیدکنندگان فولاد در کشور می‌توانند به کمک ابزارهای موجود در بورس کالا نقدینگی‌های مورد نیاز خود را راحت‌تر به‌دست آورند.

احمد بیات به فعالیت فولادسازان از ابتدای راه‌اندازی بورس کالا در کشور اشاره کرد و افزود: شرکت‌های بزرگ فولادی از ابتدا تاکنون در این بازار فعال بوده‌اند و بورس کالا نیز همواره درصدد بوده تا ابزارهای نوینی را برای تامین نقدینگی این گروه فراهم کند.
وی ابزار سلف را یکی از مهم‌ترین ابزارهای تامین مالی فولادی‌ها در کشور دانست و بیان کرد: در سال‌های اخیر ابزار سلف مورد توجه فولادسازان قرار گرفته بود و درحال‌حاضر نیز ابزار سلف موازی توانسته مورد توجه فولادسازان قرار بگیرد تا آنها بتوانند راحت‌تر منابع مالی مورد نیاز خود را از طریق بازار سرمایه تامین کنند.

مدیر معاملات کالایی کارگزاری نهایت‌نگر با اشاره به اینکه ابزار سلف موازی استاندارد مدت‌زمان عرضه فولاد را افزایش داده است، اظهار کرد: فولادسازان با استفاده از ابزار سلف می‌توانستند محصولات خود را ۲ تا ۳ماه زودتر به فروش برسانند اما سلف موازی تسهیلات بیشتری را برای فولادسازان رقم زده، به طوری‌که این گروه از تولیدکنندگان می‌توانند فولاد خود را از طریق این اوراق در بورس کالا یک‌سال قبل از سررسید به فروش برسانند و پول خود را دریافت کنند و به این ترتیب تامین مالی آسان‌تری انجام دهند.

بیات با اشاره به اینکه اوراق سلف موازی ریسک قیمتی معاملات را نیز کاهش می‌دهد، بیان کرد: به این ترتیب هنگامی که قیمت فولاد بالا برود، با استفاده از این ابزار، فولادسازان می‌توانند معاملات فروخته‌شده را از خریدار مجدد خریداری کنند و از بابت نوسان قیمت تاثیر بگیرند که به آن اختیار خرید و فروش گفته می‌شود.

کاهش هزینه‌ها

در این‌باره یکی از کارگزاران بورس کالا
نیز عقیده دارد که فولادسازان کشور می‌توانند به راحتی از طریق بورس کالا به تامین مالی بپردازند. سیاوش سلیمانی به انواع اوراق سلف در بورس کالا اشاره کرد و گفت: فولادسازان با استفاده از این اوراق می‌توانند به تامین مالی با هزینه کمتر بپردازند زیرا جذب نقدینگی از راه‌های دیگر هزینه‌های بیشتری را برای تولیدکنندگان به همراه دارد.

وی یکی از راه‌های تامین مالی فولادسازان را اوراق سلف موازی استاندارد دانست و بیان کرد: این اوراق برای محصولاتی مورد استفاده قرار می‌گیرد که ارزش سرمایه‌گذاری داشته باشند که فولاد هم می‌تواند یکی از این کالاها به شمار آید.

سلیمانی با اشاره به اینکه هزینه‌های اولیه اوراق سلف موازی زیاد است، اظهار کرد: براین اساس این اوراق در حجم زیادی معامله می‌شود تا بتواند برای تولیدکنندگان مقرون به صرفه باشد. وی با اشاره به اینکه اوراق سلف موازی استاندارد به نوعی ابزار سرمایه‌گذاری نیز محسوب می‌شود، بیان کرد: این اوراق دارای سود تضمین‌شده هستند. به این ترتیب افرادی که آنها را خریداری می‌کنند، سود مناسبی را به‌دست می‌آورند و حتی با افزایش قیمت محصولات -برای نمونه فولاد - نیز می‌توانند از این میزان تفاوت قیمت منفعت کسب کنند.

سلیمانی با اشاره به اینکه پرداخت مابه‌التفاوت سود برای فولادسازان این اوراق نیز توجیه اقتصادی دارد، بیان کرد: فولادسازان می‌توانند از منابع مالی که از طریق فروش این اوراق به‌دست می‌آورند، برای افزایش میزان تولید یا راه‌اندازی خطوط تولید جدید استفاده کنند.

این کارگزار بورس کالا در ادامه بیان کرد: در صورتی که پس از راه‌اندازی پروژه‌های جدید، محصول مورد نظر نیز افزایش قیمت پیدا کند، خریداران اوراق سلف موازی استاندارد نیز از این افزایش قیمت منتفع خواهند شد و سود بیشتری به‌دست می‌آورند.

سخن آخر...

به طور کلی تولیدکنندگان و فولادسازان فعال در کشور، تامین مالی خود را از طریق بانک‌ها انجام می‌دهند، در صورتی که در کشورهای دیگر، تامین مالی کوتاه‌مدت تنها به وسیله بازار پول انجام می‌شود و تامین نقدینگی میان و بلندمدت از طریق بازار سرمایه انجام می‌شود. بنابراین نیاز است علاوه بر طراحی ابزارهای نوین در بورس کالا، به تولیدکنندگان فولاد نیز اطلاع‌رسانی مناسبی شود تا از ابزارهای مناسب در بورس کالا استفاده کنند و همچنین از این طریق هزینه‌های خود را کاهش دهند.

گروه 1


نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی